Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 8/3/2011

*Έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η κ. Α.Μέρκελ από τον Λευκό Οίκο για την εξεύρεση λύσης στο ζωτικό για την παγκόσμια οικονομία θέμα του ευρωπαϊκού δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η Γερμανίδα καγκελάριος μέχρι την Σύνοδο της 24ης Μαρτίου μάλλον θα βάλει νερό στο κρασί της, όχι όμως χωρίς σκληρές διαπραγματεύσεις –ιδιαίτερα δε στο ακανθώδες θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί ο γαλλο-γερμανικός άξονας προκειμένου να αποδεχθεί την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η γερμανική πλευρά.

Από την άλλη, η κ.Α.Μέρκελ φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα όσον αφορά στην διαδικασία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά 10 χρόνια. Η υπόθεση ότι οι εξελίξεις στην Ιρλανδία, με την νίκη του Έντι Κένι, θα οδηγήσουν σε μείωση τα επιτόκια δανεισμού τόσο της Ιρλανδίας όσο και της Ελλάδας, προσώρας δεν επιβεβαιώνεται. Η καγκελάριος, κατά την συνάντησή της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες την περασμένη Πέμπτη, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ταυτόχρονα, η κ. Α. Μέρκελ –που ήδη είχε κατηγορηματικά αρνηθεί την εξαγορά χρέους από το Ταμείο Στήριξης (EFSF)– όπως απεκάλυψε το Bloomberg, σε κλειστή σύσκεψη με τους κυβερνητικούς της εταίρους επανέλαβε ότι θεωρεί απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία που θα προβλέπει ελάφρυνση του κόστους δανεισμού –και τούτο διότι θεωρεί δεδομένο πως Ελλάδα και Ιρλανδία δεν θα δεχθούν τις πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές που θα τους ζητήσει το Βερολίνο ως αντάλλαγμα.

Όμηρος του πολιτικού αδιεξόδου στην χώρα της, η κ. Α.Μέρκελ φαίνεται να δίνει και προσωπικόν αγώνα επιβίωσής της, τόσο μέσα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Εντολή σε σκληρά μέλη του εντός και εκτός Ελλάδος έχουν δώσει ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για επιθέσεις –φραστικές, κυρίως– κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά και δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στα έργα και τις ημέρες των κ.κ. Αλ.Τσίπρα, Π.Λαφαζάνη και άλλων ανθρώπων της «προόδου». Στην «μαύρη λίστα» φιγουράρουν ο Θ.Πάγκαλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αν. Λοβέρδος, καθώς και ορισμένοι δημοσιογράφοι της Καθημερινής και του τηλεοπτικού σταθμού Σκάϊ. Οι σχετικές οδηγίες προβλέπουν επίσης και τις απαραίτητες διαδικτυακές ύβρεις και απειλές.

*Παρά τις «αδελφικές» σχέσεις και την συμμετοχή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στην κυβέρνηση συζητούν σοβαρά να δεσμεύσουν τις τραπεζικές καταθέσεις του Μουαμάρ Καντάφι σε περίπτωση που οι ταραχές φέρουν και άλλα θύματα και η διεθνής κοινότητα κινηθεί εναντίον του. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα παγώνει τις καταθέσεις του Καντάφι. Την πρωτιά έχει ο Κων. Μητσοτάκης, επί της πρωθυπουργίας του οποίου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο της Pan-Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο περισσότερα από 300 άτομα και να επιβληθεί πολυετές εμπάργκο στην Λιβύη. Ο Κων. Μητσοτάκης είχε ζητήσει τότε από τον στενό του φίλο και διοικητή της Εθνικής –όπου και οι καταθέσεις του Μ.Καντάφι– Μιχάλη Βρανόπουλο να προχωρήσει σε δέσμευση. Λίγο καιρό αργότερα, τον Μιχ. Βρανόπουλο δολοφονούσαν, ύπουλα ως συνήθως, οι δολοφόνοι της «προόδου» της 17 Νοέμβρη. Σύμπτωση;

*Περαιτέρω πτώση της ελληνικής κτηματαγοράς προβλέπει ο κ. Χαρ. Χαραλαμπόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκτιμητών και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, του οποίου συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αθαν. Παπανδρόπουλο θα μεταδοθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 21.15 στο Κανάλι 10/Sbc.

*Τα δραματικά οικονομικά προβλήματα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός απασχολούν σε πρώτο βαθμό τον κ. Δημ. Γόντικα, που εκτελεί χρέη προέδρου του ΔΣ της. Μέχρι τον Ιούνιο, από τα ταμεία της ΠΑΕ λείπουν περί τα 5 εκατ. ερυώ, ενώ προβληματική είναι πλέον και η συμμετοχή της ομάδας στο Champions League. Εξάλλου, η οικονομική αδυναμία θα οδηγήσει και στην αποδυνάμωση του ρόστερ της ομάδας –η οποία, ως φαίνεται, είναι και το μέγα θύμα της πολυφημισμένης το πάλαι ποτε πολυμετοχικότητας.

*«Όλες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο τις βαθειές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά την εξασφάλιση δανεικών για να πληρώνονται οι δόσεις του δημοσίου χρέους. Αυτή η τακτική υποδηλώνει έλλειψη πολιτικής βούλησης και γι αυτό η Γερμανία δύσκολα θα δεχθεί τις ελληνικές προτάσεις για μείωση των επιτοκίων για το δάνειο των 110 εκατ. ευρώ». Αυτά υπογράμμισε στο EBR ο Γάλλος επιχειρηματίας και οικονομολόγος κ. Ζοφρουά ντε Μπιζιέ, μέλος του ΔΣ της Γαλλικής Ένωσης Εργοδοτών και πρόεδρος της εταιρείας Virgin Mobile.

*Ως φαίνεται, οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Ευρώπη δεν παρακολουθούνται πολύ σοβαρά. Είναι όμως σοβαρές. Η συγχώνευση των Deutsche Borse και NYSE Euronext δημιουργεί έναν οργανισμό που θα ελέγχει πανευρωπαϊκά το 93% των επιτοκιακών παραγώγων και το 90% των παραγώγων μετοχών. Δημιουργεί έτσι ένα μονοπωλιακό καθεστώς, με τα προβλήματα που συνοδεύουν τέτοιες καταστάσεις… Για εμάς, οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν πως ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που αξίζουν θα μείνουν μακρυά από μια τέτοια αγορά που εγγυάται ρευστότητα. Κατά συνέπεια, τον ίδιο δρόμο θα πάρουν και οι Έλληνες επενδυτές. Ποιοι λοιπόν θα μείνουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: