Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Λαμπρή η 2η Τελετή Απονομής των Πιστοποιητικών Investors in People

Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ως Εθνικός Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Investors in People International, απένειμε, για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, τα Πιστοποιητικά Investors in People σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 στην Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία, με πλήθος προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Τα πιστοποιητικά απονεμήθηκαν στις ακόλουθες επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν με επιτυχία στη διαδικασία του θεσμού, για την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού τους:

 EDENRED

 HAY GROUP

 ICAP GROUP-ADVISORY PRACTICE

 TASTY FOODS SA-PEPSICO

Ο Εξοχότατος Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Dr. David Landsman OBE, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, μίλησε για το θεσμό Investors in People ο οποίος έχει καθιερωθεί στη Βρετανία ως ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσα από τους ανθρώπους. Επεσήμανε επίσης ο κ. Πρέσβης ότι το Investors in People έδωσε τεράστια ώθηση στις ενδοεπιχειρησιακές ανθρώπινες σχέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αρκετές περιπτώσεις απετέλεσε σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις βρετανικές επιχειρήσεις που το έχουν υιοθετήσει. Κλείνοντας ο κ. Landsman συνεχάρη την ΕΕΔΕ και ευχήθηκε η προσπάθειά της να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, μίλησε για τη χρησιμότητα του θεσμού στις ελληνικές επιχειρήσεις και τόνισε πως το Investors in People αποτελεί ένα εργαλείο που βελτιώνει τις διαδικασίες μιας επιχείρησης ενισχύοντας τον προσανατολισμό της στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Η ΕΕΔΕ, είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος, πιστεύει ότι καμιά επιχείρηση στις σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και ανταγωνιστική σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Συνεπώς το Investors in People βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν ακριβώς αυτό, αναπτύσσοντας και υποστηρίζοντας τις καλές πρακτικές και επιδεικνύοντας τι χρειάζεται να κάνουν για να λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.» Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ υπογράμμισε ότι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρότυπο του Investors in People αυξάνει την παραγωγικότητα αφενός και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα αφετέρου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη. Η Υπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής υπογράμμισε μεταξύ άλλων «αποτελεί βαθιά μου πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά επενδύοντας στο πιο πολύτιμο αγαθό, στο ανθρώπινο δυναμικό της. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, πρέπει να επενδύσουν στον τρόπο οργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Αυτή την εποχή, εν μέσω κρίσης, ήρθε η στιγμή να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, να αναδιοργανώσουμε τα συστήματα διοίκησης του έμψυχου δυναμικού μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε εθνικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η πιστοποίηση καλών πρακτικών πρέπει να προσαρμοστεί στο σχεδιασμό όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως του μεγέθους και του προσανατολισμού που έχουν». Επιπλέον, η Υπουργός συνεχάρη την ΕΕΔΕ για την προώθηση των προτύπων πιστοποίησης στις ελληνικές επιχειρήσεις ενώ δεσμεύτηκε να τη στηρίξει και να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή.

Ας σημειωθεί, πως στην εκπομπή της ΕΕΔΕ «Δρόμοι Ανάπτυξης» που παρουσιάζεται από τον κ. Αθ. Χ. Παπανδρόπουλο σε συνεργασία με το SBC TV, θα προβληθεί από το Κανάλι 10, τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 21.00 και το Σάββατο 15 Απριλίου και ώρα 15.15, αφιέρωμα στο Investors in People.

Σχετικά με το Πρότυπο Investors in People

Το Investors in People (IIP) είναι το πρώτο ποιοτικά Πρότυπο που εστιάζει στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Βοηθά τις επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσω του Ανθρώπινου Δυναμικού τους. H υιοθέτηση και εφαρμογή του Προτύπου καθιστά δυνατό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων διασφαλίζοντας πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υπεροχή των ανθρώπων σε επίπεδο τεχνογνωσίας, δεξιοτήτων, επιβράβευσης και εξέλιξης.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο πλαίσιο αναφοράς που μπορεί εύκολα να κατανοηθεί και να υιοθετηθεί. Προσφέρει την ευελιξία στην επιχείρηση που το εφαρμόζει να καλύψει τις ανάγκες της σύμφωνα με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας. Το IIP αναγνωρίζει πως κάθε επιχείρηση/ οργανισμός εφαρμόζει διαφορετικές μεθόδους για την επίτευξη των στόχων της, μέσω του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ο θεμελιώδης στόχος του IIP είναι η βελτίωση ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής επίδοσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης και ανάπτυξης των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό το πρότυπο Investors in People δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα:

• Στην άρτια στελέχωση των εργασιακών θέσεων μέσα από αδιάβλητα και αξιοκρατικά συστήματα επιλογής και αξιολόγησης των γνώσεων και ικανοτήτων.

• Στην παροχή ίσων ευκαιριών, στη μάθηση και την επαγγελματική εξέλιξη σταδιοδρομίας για όλους τους υπαλλήλους.

• Στην καλλιέργεια κλίματος συνεχούς αναγνώρισης και επιβράβευσης.

• Στο βαθμό που η επιχείρηση έχει δεσμευτεί στη δημιουργία κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος και κουλτούρας που προάγουν την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την παροχή κινήτρων.

Το IIP δραστηριοποιείται σε 50 χώρες παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 42% των εργαζομένων στη Βρετανία απασχολείται σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το πρότυπο του IIP.

Δεν υπάρχουν σχόλια: