Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ενωμένη Ευρώπη ή «Βόρειοι και Νότιοι»;

του Πάτροκλου Κουδούνη


Όταν το 2001 η UEFA κήρυξε επίσημα τη συμμετοχή της στην εκστρατεία κατά του ρατσισμού, αντιμετώπισα κατ’ αρχάς το θέμα με μια ειρωνική διάθεση. Σκέφτηκα ότι μάλλον η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ευρώπης έπρεπε να δείξει πως διαθέτει και αισθητήρες κοινωνικών προβλημάτων σε μια περίοδο που οι αμοιβές ποδοσφαιριστών, το κόστος τηλεοπτικών δικαιωμάτων και γενικότερα το ποδοσφαιρικό χρήμα προκαλούσαν ακόμα κι αυτούς που δεν είχαν ζηλέψει ούτε τα μικρότερα αδέλφια τους… Κάποιοι λοιπόν ίσως να σκέφτηκαν ότι μια επίσημη καμπάνια κατά του ρατσισμού σίγουρα θα ενίσχυε το κοινωνικό προφίλ της ΟΥΕΦΑ.

Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου καθώς τότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ρατσιστικές συμπεριφορές αναπτύσσονταν μέσα σε αγωνιστικούς χώρους!

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Η κινεζική ηγεσία κρίνει πολύ θετικές τις αποφάσεις της ΕΕ για την προστασία της ευρωζώνης

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η Κίνα στηρίζει τα μέτρα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να αντιμετωπίσει την χρηματοοικονομική κρίση», γράφει η ημερήσια αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily, η οποία προσθέτει ότι θετική είναι και η εξέλιξη για το ελληνικό χρέος. Επισημαίνει επίσης την τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Χιντάο, στην διάρκεια της οποίας η κινεζική πλευρά υποσχέθηκε περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη και αυξημένες ευρω-κινεζικές συναλλαγές.

ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου κρίνεται ασαφής και ευάλωτη από τους ειδικούς των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Είναι, όμως;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Σοβαρά είναι τα κενά που παρουσιάζει η συμφωνία για την προστασία της ευρωζώνης και την περικοπή του ελληνικού δημόσιου χρέους», τονίζουν εν χορώ οι περισσότεροι από τους εγκυρότερους χρηματοοικονομικούς αναλυτές, που από καιρό τώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Βέβαια, οι περισσότεροι από αυτούς εκπροσωπούν τον αγγλοσαξωνικό κόσμο –και είναι γνωστό ότι τα αισθήματα του τελευταίου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κάθε άλλο παρά θερμά είναι…

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΤΙΟ...

Ένας σοβαρός, υπεύθυνος και ικανός εκδότης-δημοσιογράφος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 74 ετών. Ο Κωνσταντίνος Χ. Τρικούκης είχε γεννηθεί στην Κοζάνη και για πολλά χρόνια είχε διαπρέψει στην Γερμανία, κυρίως στην παραγωγή και προώθηση τηλεοπτικών εκπομπών σε συνεργασία με τα στούντιο της Βαυαρίας.

Όμως, από το 1992 και μετά, βλέποντας την Ευρώπη να εισέρχεται σε νέα τροχιά μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, ίδρυσε το αγγλόφωνο περιοδικό European Business Review (EBR), το οποίο σήμερα θεωρείται από τα εγκυρότερα στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ), είχε βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ από το 2006 είχε δημιουργήσει το Europress Media Group (EMG) που σήμερα διευθύνει με επιτυχία ο γυιός του Χρήστος.

Με αφορμή τον θάνατό του, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ) εκφράζει τα βαθύτατα συλληπητήριά του στην οικογένεια του Κ.Χ.Τρικούκη, ιδιαιτέρως δε στην σύζυγό του Ανθή και στα παιδιά του, και ελπίζει ότι, παρά την κρίση, το έργο του θα συνεχισθεί και θα επεκταθεί.

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

Μία νέα κίνηση πολιτών εκφράζει, για την ώρα, πολίτες τούτης της χώρας που επιμένουν να σκέπτονται, να κρίνουν, να διαβάζουν και να αντιστέκονται στην διάχυτη χυδαιότητα και πολιτική απάτη

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, πάνω από 300 Έλληνες πολίτες που κινητοποιήθηκαν από την κίνηση «Δημιουργία Ξανά» συγκεντρώθηκαν στον κινηματογράφο «Δαναός» στους Αμπελοκήπους για να ακούσουν τον διαδικτυακό οργανωτή της κίνησης Θάνο Τζιμέρο, αλλά και ομιλητές όπως ο καθηγητής Δημ. Δημητράκος, ο αρθρογράφος Αγ.Βερούτης, ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος, και άλλους.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου


Η χώρα μας βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της Μεταπολίτευσης. Από σήμερα Πέμπτη, με την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, κρίνονται όλα. Για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για:

1. Την οριστική λύση στο Ελληνικό πρόβλημα, που απειλεί με μετάδοση της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

2. Την ευρωπαϊκή απάντηση στη συστημική κρίση χρέους των κρατών – μελών της Ε.Ε., που συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Εξίσου κρίσιμη θα είναι η 23 Οκτωβρίου κι αν ακόμη δεν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, όπως διαμηνύει η Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τους φόβους ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Η αδράνεια και η αναποφασιστικότητα συνιστούν απειλή για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η σωτηρία όμως της χώρας δεν πρόκειται να προέλθει από τους εταίρους μας. Εμείς, οφείλουμε να αποδείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να σωθούμε.

Η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο ρίχνει, για μια ακόμη φορά, το βάρος της ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, δοκιμάζοντας τις αντοχές της.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ

Οι αναζητούντες εξιλαστήρια θύματα για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, ως φαίνεται, είτε έχουν βαθύ ύπνο είτε δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση είτε, τέλος, αλλού το πάνε…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η ελληνική πορεία προς την πτώχευση όχι μόνον ήταν γνωστή και επαρκώς αιτιολογημένη με αλλεπάλληλα υπομνήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών οργανισμών προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά είχ επισημανθεί στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 από τα πιο επίσημα και έγκυρα χείλη: αυτά του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Δημήτρη Χαλικιά.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αρκετοί αναγνώστες έθεσαν το ερώτημα αν ο φιλελευθερισμός είναι συμβατός με την ύπαρξη του ευρώ και την εγκατάλειψη του χρυσού κανόνα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών που ίσχυαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι απλή, αλλά ούτε και μπορεί να είναι απόλυτη.


Πολλοί φιλελεύθεροι οικονομολόγοι, όπως για παράδειγμα ο Γάλλος νομπελίστας Μωρίς Αγιέ και ο σύμβουλος του στρατηγού Ντε Γκωλ την δεκαετία του 1960 Ζακ Ρυέφ, ήσαν σαφώς αντίθετοι με την κατάργηση του χρυσού κανόνα και αμφότεροι είχαν προβλέψει ότι η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε συνεχείς νομισματικές κρίσεις, με αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις. Ειδικά ο Ζακ Ρυέφ, το 1970 είχε ταχθεί ξεκάθαρα και κατά του ισχύοντος από το 1922 Gold Exchange Standard (Χρυσού Συναλλαγματικού Κανόνα), σύμφωνα με τον οποίον από το 1931 και μετά μόνον το δολλάριο ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό. Κατά την άποψή του, η κατάσταση αυτή έδινε την ευκαιρία να παράγονται καινα αναπαράγονται πιστώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερβάλλουσα ρευστότητα η οποία, με την σειρά της, οδηγούσε στην υπερεκτίμηση των μετοχικών αξιών, με τελικό στάδιο το κραχ του 1929.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Με τίτλο «Θα μάς αφήσουν να πτωχεύσουμε», η Εστία, στο κύριο άρθρο της την 13η Οκτωβρίου, επισημαίνει αλήθειες που επιχειρούμε να τις πάμε ακόμη πιο μακρυά. Ας δούμε, όμως, πρώτα τί έγραφε η εφημερίδα –η οποία αισίως διανύει το 118ο έτος της:

«Το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι σαφές: Θα σάς βοηθήσουμε να σωθήτε, αρκεί να βοηθήσετε εσείς πρώτα τους εαυτούς σας. Εμείς εν τούτοις επί 1,5 ολόκληρο χρόνο αφ’ ότου υπεγράφη το Μνημόνιο κάνουμε τα πάντα για να μην βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Η πορεία την οποία ακολουθούμε είναι αυτοκαταστροφική. Το βλέπουν αυτό οι ξένοι και ετοιμάζονται να μάςς εγκαταλείψουν. Οι ενδείξεις και τα μηνύματα που συνηγορούν προς το ενδεχόμενο αυτό αυξάνονται διαρκώς.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Απομένει ένας μήνας

Μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι η Ελλάδα είχε κερδίσει χρόνο για να βάλλει σε τάξη το σπίτι της. Τρεις μήνες αργότερα έχουν γίνει ελάχιστα. Γι αυτό άλλωστε η κυβέρνηση «τρέχει και δεν φθάνει» κάτω από την ψυχικά εξουθενωτική πίεση της τρόϊκα.

του Στέφανου Μάνου


Είναι αλήθεια ότι μέχρι πριν 4 μήνες διατηρούσα την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει πορεία, να περιορίσει δραστικά τις κρατικές δαπάνες, ώστε το 2011 να τελειώσει με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν το μήνυμα προς τις αγορές ότι αρχίσαμε να εκλογικευόμαστε. Ότι αρχίζουμε να ζούμε με όσα βγάζουμε. Το πλεόνασμα σε συνδυασμό με μερικές αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές (στην αγορά εργασίας και στα επαγγέλματα) θα άλλαζαν την ψυχολογία των αγορών και κυρίως τη δική μας. Θα διαφαινόταν διέξοδος. Στην ιστοσελίδα της ΔΡΑΣΗΣ http://www.drassi.gr/ θα βρείτε τις ανακοινώσεις της ΔΡΑΣΗΣ και άρθρα των συνεργατών της. Θα βρείτε επίσης ένα συγκλονιστικό ρολόϊ του Ελληνικού χρέους. Προειδοποιούμε, υποδεικνύουμε, προτείνουμε, σε ...κουφούς.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

"Ο Σώζων εαυτόν δεν σώζεται..."

του Θόδωρου Σκυλακάκη


Μια από τις πιο συζητημένες έννοιες της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας είναι η λεγόμενη "τραγωδία των κοινών πραγμάτων". Το πως δηλαδή τα ατομικά κίνητρα εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση πόρων, που από την φύση τους ή από κοινωνική επιλογή βρίσκονται στη διαχείριση του ευρύτερου συνόλου.

Μια από τις λύσεις των οικονομολόγων, που πιστεύουν στις δυνάμεις της αγοράς, είναι η ιδιωτικοποίηση αυτών των κοινών πραγμάτων, δηλαδή η απόδοση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε ιδιώτες, άτομα ή επιχειρήσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις η λύση αυτή λειτουργεί, ιδίως όταν αφορά επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα. Έλα όμως που υπάρχουν αγαθά που από την φύση τους είναι αδύνατο να ιδιωτικοποιηθούν; Είναι δηλαδή συλλογικά αγαθά, θα παραμείνουν εις το διηνεκές συλλογικά και κανείς, ούτε οι τρόικες όλου του κόσμου, δεν μπορούν να τα ιδιωτικοποιήσουν.

Δύο συλλογικά αγαθά, τα οποία είναι καθοριστικά για τη λειτουργία των κοινωνιών, είναι η πολιτική διαδικασία και η διαμόρφωση και λειτουργία κοινωνικών κανόνων.

Η καινοτομία στην ευρωπαϊκή ατζέντα - Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο Steve Jobs στην Ευρώπη;

Λίγες ημέρες μετά το χαμό του Αμερικανού εφευρέτη και «πατέρα» της Apple Steve Jobs, η καινοτομία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης βρέθηκε υψηλά στους προβληματισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΚ Ρόδη Κράτσα υποδέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) που εδρεύει στη Βουδαπέστη Γερμανό καθηγητή Alexander Von Gabain. Το ΕΙΤ βασίζεται στο τρίπτυχο ανώτατη εκπαίδευση-έρευνα-επιχειρηματικότητα και λειτουργεί μέσω δομών (Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας - Knowledge Innovation Communities, or KICs) που αναπτύσσονται πάνω σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΙΤ φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του «ΜΙΤ της Ευρώπης» για να συντονίσει τις ερευνητικές δυνάμεις και προσπάθειες, διάσπαρτες σήμερα στις χώρες της ΕΕ, και να αυξήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ένωσης.


ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΣ

Η δημιουργία των δικτύων υπολογιστών προήγαγε την αλληλεπίδραση των χρηστών διευκολύνοντας την διάδοση των πληροφοριών από στόμα σε στόμα. Έκανε την πληροφορία προσβάσιμη στις μάζες και όχι πλέον προνόμιο των λίγων. Οι καταναλωτές δικτυώθηκαν διεκδικώντας την ενημέρωσή τους. Προκειμένου να συμβαδίσουν με αυτές τις αλλαγές, οι ειδικοί του μάρκετινγκ σε ολόκληρο τον κόσμο διεύρυναν την έννοιά του εστιάζοντας στα ανθρώπινα συναισθήματα

του Νίκου Καραγεωργίου *

Στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης αλλά και απίστευτης επικοινωνιακής έκρηξης, τεράστιος είναι για την ανάδειξη της μάρκας ο ρόλος του αποκαλούμενου από τον μέγα γκουρού του μάρκετινγκ Φίλιπ Κότλερ «Μάρκετινγκ 3.0». Τί είναι, όμως, αυτή η νέα θεώρηση;

Είναι καθημερινά αισθητό και ορατό ότι ο πλανήτης μας διανύει μία καταλυτική περίοδο αλλαγών, με κύριο χαρακτηριστικό τους την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται. Και, όπως είναι επόμενο, οι αλλαγές αυτές προκαλούν κοινωνικούς τριγμούς που εκδηλώνονται με συμπεριφορές που ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Έτσι, η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε μία αλυσσίδα επιμέρους κρίσεων, με κορυφαία τις ημέρες μας αυτήν του ελληνικού δημοσίου χρέους και της ευρωζώνης.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΤΙΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ


"Έφυγε" σε ηλικία 56 ετών ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6 Οκτωβρίου 2011), ώρα Ελλάδος, από την Apple. Ο Τζομπς, εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, είχε συνιδρύσει την εταιρία το 1976 και υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iphone και του iPad.

Ας θυμηθούμε τί έλεγε, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Manager" τον περασμένο Ιούλιο.
 
“Δεν μού αρέσουν καθόλου οι περιαυτολογίες, αλλά ούτε και θέλω να δίνω συμβουλές. Πιστεύω όμως ότι, από την περιγραφή μιας εμπειρίας, κάποιος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα που πρέπει. Και το δικό μου, για την ώρα είναι δεδομένο: Στην ζωή, όποιος ψάχνει, πάντα βρίσκει. Τελικά δε, ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Κοινότοπα όλα αυτά; Ίσως. Είναι όμως η πραγματικότητα. Γι αυτό και θα αναφέρω σε τούτο το σημείωμά μου τρεις ιστορίες. Πριν τις αναφέρω, όμως, δηλώνω αμέσως πως δεν πήρα ποτέ πανεπιστημιακό πτυχίο. Όχι γιατί δεν το ήθελα…


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΥΘΟΙ, ΑΝΤΙΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο φιλελευθερισμός κατηγορείται για όλα τα δεινά που πλήττουν την ανθρωπότητα. Η φτώχεια, η ανεργία, η χρηματοοικονομική κρίση, η καταστροφή του περιβάλλοντος, ακόμα και οι φυσικές καταστροφές, οφείλονται στον φιλελευθερισμό. Ο τελευταίος ευθύνεται επίσης για την απληστία και την απαξίωση των ανθρωπιστικών αξιών, φαινόμενα που κυριαρχούν στην αποκαλούμενη νεοφιλελεύθερη οικονομία. Στην βάση αυτού του σοβαρού κατηγορητηρίου και θεωρώντας ότι οικονομία και πολιτική είναι επιστήμες, θελήσαμε να επαληθεύσουμε το κατηγορητήριο, όπως επιβάλλει η επιστημονική μέθοδος.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΑΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νουν την λαϊκή σοφία που λέει ότι «μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Εντυπωσιακό και σημαντικό είναι το κύριο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ad Business, που εκδίδει ο όμιλος Direction του κ. Ευαγ. Παπαλιού. Με τίτλο «Διαφημίζομαι, άρα υπάρχω», το άρθρο λέει το αυτονόητο –το οποίο, όμως, δεν έχει πάντα το ίδιο εννοιολογικό περιεχόμενο για τις επιχειρήσεις και τα ηγετικά τους στελέχη. Και όμως, σε εποχές κρίσεων αναδεικνύονται οι ουσιαστικές στρατηγικές προβολής. Πολλώ δε μάλλον που σήμερα η κρίση έχει και έντονα δομικά χαρακτηριστικά, τα οποία προκαλούν στο να ξανασκεφτούν οι άνθρωποι της επικοινωνίας το περιεχόμενο και τους στόχους της τελευταίας. Διότι, όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε τονίσει, δραματικές είναι και οι αλλαγές τόσο στο επικοινωνιακό περιβάλλον όσο και στις καταναλωτικές συμπεριφορές. Ταυτοχρόνως, όμως, στον αναπτυγμένο κόσμο, αυξανόμενος θα είναι και ο ρόλος των δημογραφικών εξελίξεων τα χρόνια που έρχονται. Ας δούμε, όμως, τί έγραφε στο κύριο άρθρο του το Ad Business:

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

του Γιάννου Γραμματίδη*

Μας προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία η σύγχυση πού επικρατεί στην Ελλάδα ως προς τους συζητούμενους τρόπους αντιμετώπισης της οξύτατης οικονομικής κρίσης την οποία αυτή διέρχεται. Τρόποι πού περιλαμβάνουν την ευλαβική τήρηση της Συμφωνίας του Ιουλίου 2011, την ελεγχόμενη χρεοκοπία με δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους (με ή χωρίς προσωρινή επιστροφή στην δραχμή ή σε κάποιο εναλλακτικό ισοδύναμο νόμισμα) και, τέλος την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με οριστική επιστροφή στην δραχμή. Η σύγχυση αυτή, συνδυαζόμενη με το κλίμα αγανάκτησης των πολιτών εξαιτίας της επαναληπτικής λήψης βαρέων φορολογικών μέτρων, της αυξανόμενης ανεργίας, της συρρίκνωσης της πραγματικής οικονομίας και της εντεινόμενης διαμαρτυρίας ομάδων του πληθυσμού πού θίγονται άμεσα από τα μέτρα δραστικών περικοπών στο δημόσιο και στον ευρύτερο τομέα του, αποτελεί ήδη ένα εκρηκτικό μίγμα πού απειλεί ευθέως την ασφάλεια της κοινωνικής συνοχής. Η δε παράλληλη αρρυθμία αλλά και λειτουργική αδράνεια του δημόσιου τομέα, επιβαρύνει το ήδη βαρύτατο κλίμα καθόσον βάλλει άμεσα κατά της αποτελεσματικότητας των όσων μέτρων λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Τέλος, η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει με συνεννόηση την χαοτική αυτή κατάσταση, ενισχύει την αποστροφή των πολιτών και ανοίγει τον δρόμο της κατάρρευσής του με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο.

Ξεκίνησε το πόκερ με τους αγωγούς

του Μιχάλη Καϊταντζίδη


Ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο η διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν - Ε.Ε.

Όσον αφορά στους αγωγούς ελληνικού ενδιαφέροντος, η ελληνοϊταλική κοινοπραξία Ποσειδών (ΔΕΠΑ - Edison), σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε τον σχετικό φάκελο στην αζερική Socar την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ενώ από την κοινοπραξία Trans Adriatic Pipeline (EGL,Statoil, E.ON) η πρόταση επρόκειτο επίσης να κατατεθεί το αργότερο το Σάββατο.

Ταυτόχρονα, ξεκινά ένα τρίμηνο έντονης κινητικότητας σε πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με στόχο τη διαμόρφωση θετικών προοπτικών για τα επιμέρους σχέδια. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης ο αγωγός Nabucco και ο Southeast Europe Pipeline. O τελευταίος είναι σχέδιο του... παρά πέντε που αναμένεται να καταθέσει η ΒΡ, η οποία είναι και διαχειρίστρια της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ.