Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Η κινεζική ηγεσία κρίνει πολύ θετικές τις αποφάσεις της ΕΕ για την προστασία της ευρωζώνης

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η Κίνα στηρίζει τα μέτρα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να αντιμετωπίσει την χρηματοοικονομική κρίση», γράφει η ημερήσια αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily, η οποία προσθέτει ότι θετική είναι και η εξέλιξη για το ελληνικό χρέος. Επισημαίνει επίσης την τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Χιντάο, στην διάρκεια της οποίας η κινεζική πλευρά υποσχέθηκε περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη και αυξημένες ευρω-κινεζικές συναλλαγές.

Πληροφορίες μας από το Πεκίνο αναφέρουν ότι οι Κινέζοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για τις συνομιλίες που θα γίνουν στους κόλπους του G20 στις Κάννες. Και τούτο διότι θέλουν να μάθουν ποιοι ιδιώτες και ποιες επιχειρήσεις θα αναλάμβαναν το κόστος μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας. Οι Κινέζοι ειδικοί εκτιμούν ότι η μεικτή έκθεση της Ελλάδας σε προθεσμιακά συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) πλησιάζει τα 50 δισεκατ. ευρώ –ποσό που επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Σημειώνουμε ότι τα CDS (ΠΣΑΠΚ, ελληνιστί) δεν διαπραγματεύονται σε μία χρηματιστηριακή αγορά αλλά εξωχρηματιστηριακά, γι αυτό και θεωρούνται «επικίνδυνα» παράγωγα προϊόντα. Στην ελληνική περίπτωση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, παρά τις αποφάσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: