Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Οι πολίτες της ΕΕ επιθυμούν ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Πηγή: ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η άποψη αυτή αποτυπώθηκε στο εαρινό ευρωβαρόμετρο 2010, την εξαμηνιαία δημοσκόπηση που πραγματοποιεί η ΕΕ. Η έρευνα διενεργήθηκε τον Μάιο – στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους – και δημοσιεύτηκε σήμερα. Το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου από την ΕΕ όσον αφορά τις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση κατά 4% σε σχέση με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το φθινόπωρο του 2009. Τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (40% ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το φθινόπωρο του 2009), η ανεργία (48%• ποσοστό μικρότερο κατά 3%) και ή άνοδος των τιμών (20% ποσοστό αυξημένο κατά 1%). Η κρίση επηρέασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ΕΕ οι ίδιοι οι πολίτες της: το 40% των Ευρωπαίων ταυτίζουν την ΕΕ με το ευρώ (+3%), το 45% με την ελευθερία μετακινήσεων, σπουδών και εργασίας οπουδήποτε στην ΕΕ (-1%) και το 24% με την ειρήνη (-4%).

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πως οι Ευρωπαίοι θα νικήσουν στη μάχη της Ασίας

Του Alan Keir*

Όταν εξετάζουμε την παγκόσμια οικονομία σήμερα, μια θεμελιώδης αλλαγή λαμβάνει χώρα με μια πολύ σαφή στροφή από τη Δύση στην Ανατολή. Η Ασία και η Μέση Ανατολή αναμφίβολα προβάλλουν ως οι καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, και οι επιπτώσεις για την επιχειρηματική κοινότητα στην Ευρώπη είναι σημαντικές. Η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο αν δεν δράσει.

Αυτό το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο με συναρπάζει. Ποιος θα το φανταζόταν ότι σήμερα στην Ινδία, τα δύο τρίτα των εξαγωγών θα πήγαιναν σε αγορές εκτός των ΗΠΑ και την Ευρώπη; Ή ότι η Κίνα θα καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορευμάτων της Βραζιλίας; Πράγματι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε 20 χρόνια η «οικονομία της Ασίας στο σύνολό της θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη των G-7 και θα αντιστοιχεί στο ήμισυ του μεγέθους του συνόλου των G-20».

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Περί ποιότητας στην Εκπαίδευση, το 2010

Της Μαριεττας Γιαννακου*

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν εξέπληξαν τους στοιχειωδώς ορθολογιστές και σκεπτομένους αυτού του τόπου. Παρ’ ολίγον να περάσουν στο πανεπιστήμιο και αυτοί που δεν έδωσαν εξετάσεις. Ας μην ανησυχούν, όμως, διότι το 2013 η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπόσχεται την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ. Υποθέτω ότι τώρα θα γίνει και μια μελέτη για να δούμε σε ποιο βαθμό η κατάργηση της βάσης του 10 πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί. Αλήθεια ποιους στόχους;

Ανταγωνιστικότητα: oι κακές μας επιδόσεις και η κακή μας σχέση με αυτήν

της Λιάνας Γούτα*

Αυτούς τους τελευταίους μήνες, όλοι το βλέπουμε και το νιώθουμε όλοι με πολύ οδυνηρό τρόπο, το μεγάλο δομικό πρόβλημα της χώρας μας σχετίζεται με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα μας. Ακόμα και όταν πριν λίγα χρόνια ακούγαμε για θετικά οικονομικά νούμερα και ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων έκανε τους πιο υποψιασμένους να διαπιστώνουν ότι μια ανάπτυξη που δεν προέρχεται από υψηλή ανταγωνιστικότητα μοιάζει με το να χτίζει κανείς πύργους στην άμμο.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Αβάσιμες οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος

Του Ολι Ρεν*

Θυμόσαστε τον Μάρτιο του 2010; Εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων, τηλεφωνημάτων, ολοήμερων και ολονύκτιων συνεδριάσεων. Στο Συμβούλιο Eurogroup, αλλά και στους διεθνείς εταίρους μας, η ένταση ήταν μεγάλη. Και όμως, τους Ευρωπαίους διακατείχε αίσθημα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης: «Ή κολυμπάμε όλοι μαζί ή πνιγόμαστε».

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Μάνατζερ κορυφής - Οι top 10 που έφεραν χρυσά κέρδη στις εταιρείες τους

Τραπεζίτες και επικεφαλής τεχνολογικών κολοσσών φιγουράρουν ανάμεσα στους κορυφαίους μάνατζερ εταιρειών των ΗΠΑ το 2009, οι οποίοι κατάφεραν οι αποδόσεις των μετοχών τους να ξεπεράσουν εκείνη του δείκτη Standard & Ρoor΄s 500 μειώνοντας ταυτόχρονα τις απολαβές τους.

Η έρευνα που διεξήγαγε η εξειδικευμένη στις αμοιβές των μάνατζερ εταιρεία Εquilar και δημοσιεύθηκε από το Cnn Μoney περιλαμβάνει αμερικανικές εταιρείες των οποίων οι μετοχές κινήθηκαν το 2009 αρκετά πάνω από την απόδοση του δείκτη S&Ρ 500, αλλά ταυτόχρονα οι επικεφαλής τους εισέπραξαν χαμηλότερες αμοιβές από αυτές του 2008.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ο ΕΥΡΩ-ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το άρθρο του κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου στην Εστία της 4ης Αυγούστου για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης, που έχει ήδη αρχίσει με «καλούς ρυθμούς», ήταν το ορεκτικό σε μία πραγματικότητα η οποία θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τα ζωτικά θέματα προς προβληματισμό και στην χώρα μας.

Την πραγματικότητα αυτή –την οποία δεκάδες βιβλία περιγράφουν με ζοφερά χρώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, πλην Ελλάδος, βέβαια– προσφάτως την περιέγραψε σε μία πολύ κλειστή συνάντηση με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ασιάτες επιχειρηματίες και τραπεζίτες ο γνωστός Βρεταννός ιστορικός Νάϊλς Φέργκιουσον, που θεωρείται κορυφή στην αποκαλούμενη εικονική ή αντίστροφη ιστορία (counter-factual history). Ειδικός επίσης σε θέματα οικονομίας, αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού, ο Ν. Φέργκιουσον ενοχλεί κατεστημένες σιδερένιες απόψεις και απομυθοποιεί πολλές πραγματικότητες.

Η ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τον Οκτώβριο του 2011 θα συμπληρωθούν 30 χρόνια από τότε που το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) ανήλθε στην εξουσία με αρχηγό τον ιδρυτή του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Στην τριακονταετία αυτή, το ΠΑΣΟΚ άσκησε την εξουσία 21 χρόνια και συγκυβέρνησε ένα τρίμηνο με την Νέα Δημοκρατία και την Αριστερά, υπό την πρωθυπουργία του Ξενοφώντος Ζολώτα. Όλα δε δείχνουν ότι σήμερα, με τον κ. Γιώργο Α.Παπανδρέου πρωθυπουργό, το «Κίνημα» θα παραμείνει αρκετά ακόμη χρόνια στην εξουσία, δημιουργώντας και νέες πολιτικές αρθρώσεις, αυτές της μετά την κρίση εποχής –η οποία άρχισε ήδη να διαμορφώνεται σε πλαίσια εντελώς διάφορα από τα αντίστοιχα της πασοκικής δεκαετίας τού ’80. Θα πρόκειται για τον τέταρτο δρόμο που προσφάτως επικαλέσθηκε ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου.

Ο ήλιος στην πρίζα

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ (22/08/2010)

Αν και στην πράξη «σκοντάφτει», το αύριο της ενέργειας ανήκει στα φωτοβολταϊκά. Η τεχνολογία προχωρεί για να εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται φθηνότερα τα εκατομμύρια γιγαβάτ που μπορούμε να αντλήσουμε από τη... λιακάδα
Η εκμετάλλευση της δωρεάν ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών κυψελών είναι ιστορία σχεδόν μισού αιώνα και έχει ήδη εδραιωθεί στις σελίδες των σχολικών βιβλίων. Ωστόσο η γενικευμένη αποδοχή και επικράτησή της αντιμετωπίζει σχεδόν τα ίδια προβλήματα με εκείνα της επικράτησης του... χριστιανισμού στα χρόνια μετά το «Εν τούτω νίκα»: Παρά την κρατική επιδότηση οι υποσχέσεις ανταπόδοσης ανάγονται στο μέλλον, οι προφήτες είναι πολλοί και αντικρουόμενοι, τα «μυστήρια» κοστίζουν ακριβά, τα «θαύματα» σπανίζουν... οπότε και οι αντιρρησίες περισσεύουν.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Λόμπι για την Ελλάδα

Tου Aθανασιου Eλλις - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας, η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προσλάβει τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας, Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, ως σύμβουλο, είναι μια ευφυής κίνηση, η οποία ελπίζεται ότι θα συμβάλει στη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος στους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς αγορές.

Στις ΗΠΑ, τη Μέκκα της οικονομίας, αλλά και των δημοσίων σχέσεων, σημαντικές προσωπικότητες, συνήθως πρώην πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αξιοποιούν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις γνωριμίες τους, για να προωθήσουν τα συμφέροντα αυτών με τους οποίους συνεργάζονται. Το λόμπι για χώρες, οργανώσεις και εταιρείες αποτελεί μέρος της λειτουργίας του συστήματος. Τηρουμένων των αναλογιών, αυτό επιχειρεί να κάνει και η Ελλάδα προς τη διεθνή οικονομική κοινότητα.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Στα 1850Ζ με PREDATOR

της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου - protagon.gr

Φαντάζομαι ότι δεν καταλάβατε τίποτε από τον τίτλο αυτού του άρθρου. Δοκιμάστε να διαβάσετε και αυτό: TF 2-2 με χρήση PREDATOR και 1xHellfire ρουκέτες με αποτέλεσμα 1χINS KIA και 1xINS WIA. ISAF ανιχνεύοντας #12-374. Φαντάζομαι ότι και πάλι δεν καταλάβατε τίποτε, όπως ούτε και εγώ άλλωστε, ούτε και κανένας άλλος που μπήκε στο site των wikileaks για να διαβάσει τις 92.000 σελίδες με αναφορές από το Αφγανιστάν. Ναι, το επίτευγμα του blog είναι μοναδικό.

Ευρω-ηγέτες σε διακοπές λιτότητας

Πηγή: Financial Times - Η Ναυτεμπορική

Διακοπές σύντομης διάρκειας, χαμηλού κόστους και κυρίως σε προορισμούς εντός της χώρας τους επιλέγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτό το καλοκαίρι, θέλοντας έτσι να στείλουν το μήνυμα ότι στηρίζουν τον εγχώριο τουρισμό, αλλά και ότι, εν μέσω λιτότητας, είναι συγκρατημένοι ακόμη και στις προσωπικές τους δαπάνες.

Εχοντας επιβάλει στους πολίτες τους τα πιο σκληρά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν κάθε τι που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση από τα νοικοκυριά, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Οι «πονηριές» του Δημήτρη Ρέππα

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς των ΔΧ φορτηγών και βυτιοφόρων –που θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο– μεσούντος του Ιουλίου, έχει την ερμηνεία της. Μετά από συγκεκριμένες μετρήσεις της κοινής γνώμης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναμενόμενη απεργία των φορτηγατζήδων θα ήταν ελάχιστα δημοφιλής. Και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις απώτερες σκέψεις του υπουργού, που είχε την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου. Το 69% των πολιτών είναι κατά της εκβιαστικής απεργίας μιας κάστας η οποία, το 2009, μοιράστηκε 18 δισεκατ. ευρώ, ήτοι 545.000 ευρώ ανά άδεια. Αν με τέτοιους τζίρους ο κ. Τζωρτζάτος, πρόεδρος των φορτηγατζήδων, και η παρέα του έχουν πρόβλημα επιβίωσης, τότε τί να πουν οι συνταξιούχοι των 10.000 ευρώ ετησίως –τους οποίους και ομηροποιούν οι άνθρωποι της κάστας; Κατά τα λοιπά, ας διαπιστώσουν οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία των φορτηγατζήδων. Εμείς γνωρίζουμε τρεις από αυτούς, που έχουν μόνον 18 διαμερίσματα και κάποια 2 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδος.


ΕΝΑ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το άρθρο του ποιητή Γιώργου Πήττα που ακολουθεί, αναρτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2010 στην ιστοσελίδα ppol.gr, που είναι αυτή μιας ομάδας σοσιαλ-φιλελεύθερων και προβληματισμένων ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι η ανάγνωσή του συμπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου για την φύση της «Σέχτας» και των αιτίων που την γέννησαν.


Η «ΣΕΧΤΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η τοποθέτηση που ακολουθεί ίσως φανεί υπερβολική, προκλητική και εν μέρει αντιδημοκρατική. Θέτει, εντούτοις, ερωτήματα που θα έπρεπε να προβληματίσουν.

Εν πρώτοις, γιατί δολοφονήθηκε ο Σωκράτης Γκιόλιας. Ο λόγος είναι προφανής. Ανταγωνιζόταν σε λασπολογία, από διαφορετική οπτική γωνία, τους δολοφόνους του –οι οποίοι προφανώς έχουν, αφ’ ενός, φανατικούς μπλογκαναγνώστες και, αφ’ ετέρου, σίγουρα θα έχουν πρόσβαση σε «προοδευτικά» μπλογκς. Μέσω του Σ. Γκιόλια, όμως, οι δολοφόνοι της «Σέχτας» κτύπησαν προειδοποιητικά και ένα σιχαμερό είδος δημοσιογραφίας, την υποτιθέμενη «καταγγελτική» δημοσιογραφία, από την οποία κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι αποκομίζουν «χούφτες εκατομμύρια ευρώ».