Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ευρω-ηγέτες σε διακοπές λιτότητας

Πηγή: Financial Times - Η Ναυτεμπορική

Διακοπές σύντομης διάρκειας, χαμηλού κόστους και κυρίως σε προορισμούς εντός της χώρας τους επιλέγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτό το καλοκαίρι, θέλοντας έτσι να στείλουν το μήνυμα ότι στηρίζουν τον εγχώριο τουρισμό, αλλά και ότι, εν μέσω λιτότητας, είναι συγκρατημένοι ακόμη και στις προσωπικές τους δαπάνες.

Εχοντας επιβάλει στους πολίτες τους τα πιο σκληρά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν κάθε τι που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση από τα νοικοκυριά, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δεν θα περάσει φέτος τις διακοπές τους στο Λανζαρότε των Κανάριων Νήσων, όπως πέρυσι. Θα αποδράσει με την οικογένειά του μόλις για ένα Σαββατοκύριακο εντός του Αυγούστου σε εξοχική κατοικία στα νότια της χώρας.

Ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Κάμερον, θα περάσει τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Κορνουάλη, όπου ενδέχεται να συναντήσει και τον υποψήφιο για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκουραστεί σε ορεινό χωριό της χώρας.

Στη Γαλλική Ριβιέρα θα περάσει τις διακοπές του ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Το μέρος, αν και κοσμοπολίτικο, επελέγη, καθώς εκεί βρίσκεται η εξοχική κατοικία της συζύγου του, Κάρλα Μπρούνι. Ο κ. Σαρκοζί φαίνεται να έμαθε καλά το μάθημά του από την προ τριετίας απόφασή του να περάσει λίγες ημέρες στο γιοτ του πλουσιότερου επιχειρηματία της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεχθεί έντονη κριτική, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν διαφαινόταν το «τσουνάμι» λιτότητας που θα κατέκλυζε τη γηραιά ήπειρο.

Οσο για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος συχνά - πυκνά προκαλεί με τις αποφάσεις του, ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ακυρώνει τα σχέδιά του για διακοπές. Ο Καβαλιέρε κάλεσε μάλιστα τους Ιταλούς να μείνουν εντός της χώρας για τις διακοπές τους, στηρίζοντας τον εγχώριο τουρισμό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο συμβολισμός διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην πολιτική, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους. Από τον κανόνα αυτόν δεν μπορούν να εξαιρεθούν, όπως φαίνεται, ούτε οι διακοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: