Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Λόμπι για την Ελλάδα

Tου Aθανασιου Eλλις - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας, η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προσλάβει τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας, Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, ως σύμβουλο, είναι μια ευφυής κίνηση, η οποία ελπίζεται ότι θα συμβάλει στη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος στους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς αγορές.

Στις ΗΠΑ, τη Μέκκα της οικονομίας, αλλά και των δημοσίων σχέσεων, σημαντικές προσωπικότητες, συνήθως πρώην πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αξιοποιούν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις γνωριμίες τους, για να προωθήσουν τα συμφέροντα αυτών με τους οποίους συνεργάζονται. Το λόμπι για χώρες, οργανώσεις και εταιρείες αποτελεί μέρος της λειτουργίας του συστήματος. Τηρουμένων των αναλογιών, αυτό επιχειρεί να κάνει και η Ελλάδα προς τη διεθνή οικονομική κοινότητα.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση. Την πρόσληψη ειδικού συμβούλου ο οποίος διαθέτει τις αναγκαίες διασυνδέσεις που μπορούν να τη βοηθήσουν να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους θεσμούς από τους οποίους εξαρτάται πλέον η επιβίωση της χώρας: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκ των πραγμάτων το έργο του κ. Σκιόπα δεν είναι εύκολο. Πάντως, ξεκινά οπλισμένος με τις μέχρι τώρα θετικές επιδόσεις της Ελλάδας που έχουν κάνει πολλούς αναλυτές και παρατηρητές των αγορών να δηλώνουν πως «για πρώτη φορά, η Ελλάδα πράττει αυτά που πρέπει». Συζητώντας τις τελευταίες ημέρες με την «Κ», ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ μίλησε για «πολύ δυνατό ξεκίνημα» που έχει εντυπωσιάσει όσους παρακολουθούν τη γιγαντιαία προσπάθεια που καταβάλλεται για να μειωθεί το έλλειμμα πάνω από 5% σε ένα χρόνο.

Τυπικά, ο 70χρονος πρώην υπ. Οικονομίας της Ιταλίας αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του κ. Παπανδρέου σε θέματα μακροοικονομίας, φορολογίας, τραπεζικού συστήματος και διαχείρισης χρέους. Στη μακρόχρονη καριέρα του συναντά κανείς αξιώματα που άπτονται όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία: μέλος της σημαντικής Ομάδας των Τριάντα από το 1980, έχει συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διετέλεσε πρόεδρος της σημαντικής υπουργικής επιτροπής καθοδήγησης (steering committee) του ΔΝΤ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της Ε.Ε., πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία, πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού, γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Ντελόρ, και γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως επισημαίνεται, με τη γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής.

Ο κ. Σκιόπα, ο οποίος πριν από δύο μήνες μίλησε στο Harvard Business School της Ελλάδας για την «τρέχουσα κρίση και το μέλλον της Ευρώπης», γνωρίζει καλά τη χώρα μας. Διατηρεί προσωπική γνωριμία με τον πρωθυπουργό, ενώ είχε υπεραμυνθεί της Ελλάδας στις αρχές του χρόνου, όταν είχε βρεθεί στο στόχαστρο των διεθνών αγορών αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το βιογραφικό του είναι βαρύ και οι γνωριμίες του πολλές. Μένει να αποδειχθεί αποτελεσματικός στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: