Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Στα 1850Ζ με PREDATOR

της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου - protagon.gr

Φαντάζομαι ότι δεν καταλάβατε τίποτε από τον τίτλο αυτού του άρθρου. Δοκιμάστε να διαβάσετε και αυτό: TF 2-2 με χρήση PREDATOR και 1xHellfire ρουκέτες με αποτέλεσμα 1χINS KIA και 1xINS WIA. ISAF ανιχνεύοντας #12-374. Φαντάζομαι ότι και πάλι δεν καταλάβατε τίποτε, όπως ούτε και εγώ άλλωστε, ούτε και κανένας άλλος που μπήκε στο site των wikileaks για να διαβάσει τις 92.000 σελίδες με αναφορές από το Αφγανιστάν. Ναι, το επίτευγμα του blog είναι μοναδικό.

Και το παίνεψαν δημοσιογράφοι και αναλυτές. Η ανάρτηση των εγγράφων τρομοκράτησε κυβερνήσεις και στρατούς. Ίσως η δημοσίευση αυτή να δείχνει σε όλους εμάς ότι όντως δεν χρειαζόμαστε δημοσιογράφους με παραπάνω από δέκα λεπτά εμπειρία για την ενημέρωση μας. Αρκεί ένα wikileaks, ένα Τρωκτικό, άλλωστε η ίδια η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια με τον τρόπο της προσέδωσε αξία στο blog και γενικότερα στη φυλή των «αναξάρτητων» μέσων του διαδυκτίου. Αντιθέτως όμως, η πράξη των wikileaks και η διαρροή των μυστικών εγγράφων έδειξαν ένα πράγμα και μόνο, ότι τα blog δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την υποστήριξη των κλασσικών μέσων, χωρίς την εμπειρία και γνώση του παλιού καλού τύπου. Ο λόγος που καταλάβαμε τι σημαίνουν οι όροι PREDATOR και GIRO DC, VB 3591 6240 είναι επειδή οι New York Times τους ανέλυσαν.

Η παραπάνω φράση σημαίνει ότι ένα PREDATOR τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο σε Αφγανούς άνδρες που φύτευαν βόμβες στους δρόμους. Αυτή τη γλώσσα την καταλαβαίνουμε. Oι Times, η Guardian, η Washington Post διασταύρωσαν τα έγγραφα, τα αποκωδικοποίησαν, τα ανέλυσαν. Δημοσιογράφοι που επί χρόνια αναλύουν πολέμους, ανταποκριτές που έκτισαν μήνες μαζί με τον Αμερικανικό στρατό σε στρατόπεδα συμβουλεύτηκαν ειδικούς και έφεραν αυτά τα έγγραφα στο φως, αρχικά αναγνωρίζοντας την αυθεντικότητα τους, και έπειτα μεταφράζοντας τα σε μια γλώσσα την οποία εμείς οι αναγνώστες κατανοούμε. Η ανάλυση αυτή έγινε σε περιορισμένο χρόνο διότι η wikileaks είχε θέσει διορία έναν μήνα για την δημοσίευση τους. Ίσως μια πιο εξονυχιστική εξέταση να είχε αποκαλύψει ότι η περιγραφή μιας σύγκρουσης Αφγανών αστυνομικών στην Μάρτζα στην κοιλάδα του Χελμάντ δεν ήταν παρά μια φιλονικία ανάμεσα σε τοπικές συμμορίες, και όχι ανθρώπων του Αφγανικού κράτους.

Κάποια μέρα αυτά τα έγγραφα των οποίων η ανάλυση υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση θα γίνουν θέμα πανεπιστημιακής έρευνας. Ίσως και να εκτεθούν σε κάποιο μουσείο. Αλλά το να υποθέσουμε ότι τα έγγραφα αυτά αναρτημένα από μόνα τους στο blog του wikileaks είναι πηγή πληροφορίας για το κοινό και αποτελούν μεγάλη αποκάλυψη είναι αστείο. Όπως και να το υποθέσουμε ότι οι ατεκμηρίωτες δημοσιεύσεις ενός «τρωκτικού» ή ενός «ρουφιάνου» μπορούν από μόνες τους να θεωρηθούν αποκαλύψεις. Όπως πολύ σωστά δήλωσε ο δημοσιογράφος Bob Woodward σε αμερικανικό δελτίο ειδήσεων αν κάποιος μέχρι τώρα δεν γνώριζε ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες του Αφγανιστάν βοήθησαν στο να δημιουργηθούν οι Ταλιμπάν, τότε όλα αυτά τα χρόνια δεν διάβασε ποτέ εφημερίδα.

Ας είμαστε λιγάκι πιο σκεπτικοί όταν εξυμνούμε την δύναμη των blog και ας μην τα υπερτιμούμε. Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη βετεράνοι δημοσιογράφοι με ήθος που έχουν φάει με το κουτάλι τα νεά της ημέρας, τα σκάνδαλα και τις αποκαλύψεις. Γράφουν δε ακόμη τη στήλη τους στα Κυριακάτικα φύλλα και είναι αρκετά πιο υποψιασμένοι από τον νεαρό blogger που ανεβάζει απόρρητα έγγραφα στο διαδύκτιο. Στο κάτω κάτω και η «Σέχτα Επαναστατών» στα Νέα επέλεξε να στείλει την προκήρυξη της και όχι σε blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια: