Στην Ελλάδα της χρεοκοπίας καθιερώνονται και τα «απεργιακά» δάνεια! Πρόκειται για παγκόσμιο γεγονός!
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Να που την εποχή κυριαρχίας της χρηματοπιστωτικής οικονομίας, η Ελλάδα εγκαινιάζει, παγκοσμίως, έναν νέο θεσμό. Αυτόν των «απεργιακών δανείων». Την πρωτοπορία δε στο επίπεδο αυτό έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), εταιρεία εισηγμένη επίσης στο Χρηματιστήριο.
Στην επιχείρηση αυτή, λοιπόν, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους απεργούς, που θα έβλεπαν τους μισθούς τους να είναι μειωμένοι κατά το ένα τρίτο από τις δέκα ημέρες που απήργησαν, το ΔΣ της ΔΕΗ έκανε δεκτή εισήγηση να παρακρατηθούν σε δόσεις τα ποσά που θα περικοπούν από την μισθοδοσία των υπαλλήλων που απήργησαν. Όπως αναφέρει η απόφαση, η παρακράτηση σε δόσεις είναι οικειοθελής και θα πρέπει ο μισθωτός να υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση. Με βάση την ρύθμιση που αποφασίστηκε, θα καταβληθούν ισόποσες δόσεις των 50 ευρώ μέχρι εξοφλήσεως του οφειλόμενου ποσού, ενώ δεν θα γίνουν ευκολίες για ποσά μικρότερα των 50 ευρώ. Όπως αναφέρεται αυτολεξεί στην σχετική απόφαση, η παρακράτηση θα γίνεται με δόσεις ως δάνειο και υπόκειται σε πληρωμή χαρτοσήμου και τόκου.
Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ είναι η μοναδική επιχείρηση παγκοσμίως που καθιερώνει στους κόλπους της την «χρηματοδότηση απεργιών» –εις βάρος της και εις βάρος των μετόχων της, βεβαίως. Με την απόφαση αυτή, όμως, το ΔΣ της εταιρείας αποδεικνύει περιτράνως ότι αυτή η ζωτική για την ελληνική οικονομία επιχείρηση είναι πραγματικό φέουδο μιας συνδικαλιστικής συντεχνίας η οποία όποτε θέλει εκβιάζει και μιαν ολόκληρη κοινωνία, επικαλούμενη το «δημόσιο συμφέρον».
Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι η τελευταία απεργία της ΓΕΝΟΠ κόστισε κάπου 20 εκατ. ευρώ στους Έλληνες υπηκόους της και εξόντωσε κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού Aegean Power έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της παρακώλυσης της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων καθώς, εξαιτίας των εκ περιτροπής περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάστηκε μεγάλο μέρος των καταναλωτών και πελατών της. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι ζημιώθηκε από την μόχλευση της χονδρικής τιμής ρεύματος (ΟΤΣ) με περίπου 2.500.000 ευρώ μόλις σε 9 ημέρες.
Απομένει να μάθουμε, επίσης, το κόστος αυτό με πόσες απολύσεις προσωπικού συνοδεύτηκε –πράγμα που ελάχιστα ενδιαφέρει, βέβαια, τον «αρχισυνδικαλιστή» της ΓΕΝΟΠ κ. Φωτόπουλο. Μήπως όμως ενδιαφέρει και τον έτερο «αρχισυνδικαλιστή» της ΝΔ κ. Γ.Μανώλη; Αυτό δα μάς έλειπε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου