Ένας κορυφαίος Γάλλος ειδικός σε θέματα εγκληματολογίας και σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζύ, αναλύει και ερμηνεύει τα τελευταία δραματικά γεγονότα στο Λονδίνο –και εδώ καλά θα έκαναν κάποιοι να τον ακούσουν
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Με βάση τις εμπειρίες σας, ποιοι μηχανισμοί προκάλεσαν στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες βρεταννικές πόλεις αυτή την έκρηξη βίας;
Το σχήμα αυτών των βίαιων εξεγέρσεων τείνει να γίνει πλέον κλασσικό. Όλα ξεκινούν από μιαν αστυνομική επέμβαση η οποία έχει άσχημη τροπή και, ως εκ τούτου, πυροδοτεί βιαιότητες. Οι τελευταίες διαρκούν τέσσερις με πέντε ημέρες και στην συνέχεια ακολουθεί η εκτόνωση. Σε σύγκριση με το παρελθόν, θα έλεγα ότι αυτές οι εξεγέρσεις έχουν προσλάβει πλέον και επαγγελματικό χαρακτήρα…
Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι έχουμε και το επάγγελμα του κουκουλοφόρου;
Έως έναν βαθμό η απάντησή μου είναι καταφατική. Στα γαλλικά λαϊκά προάστια, όπως και στα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών μεγάλων πόλεων, υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες οι οποίες δρουν εντελώς επαγγελματικά. Προκαλούν δε την βία, γιατί η τελευταία είναι και ο τροφοδότης τους σε ανθρώπους. Με άλλα λόγια, οι συμμορίες αυτές καλλιεργούν την βία γιατί έτσι αξιοποιούν προς όφελός τους φαινόμενα ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Υπάρχει συνεπώς και ο κοινωνικός παράγοντας που παίζει τον ρόλο του;
Παίζει τον ρόλο του, αλλά σε συνδυασμό με μία δεδομένη κουλτούρα. Και αυτή είναι μία σημαντική διάσταση της εγκληματικότητας.
Εννοείτε ότι υπάρχει μία φυσική προδιάθεση προς την βία και το έγκλημα;
Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Υπάρχει προδιάθεση –η οποία, βέβαια, ενισχύεται και από άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, όπως φυσικά και από το οικογενειακό περιβάλλον.
Στο επίπεδο αυτό, ποιον ρόλο παίζουν οι ακραίες φαιές και κόκκινες ιδεολογίες;
Πρόκειται για ιδεολογίες μίσους, οι οποίες είναι αυτονόητο ότι ευνοούν την βία και την εγκληματική δραστηριότητα και αποτελούν άλλοθί τους.
Η κρίση δεν ευνοεί και αυτή την άνοδο της εγκληματικότητας στην Ευρώπη;
Αυτό είναι σίγουρο, αλλά όχι για τους λόγους που επικαλούνται κάποιοι «κοινωνικά ευαίσθητοι» αναλυτές. Η κρίση, από αυτό συμβαίνει και στην επίσημη οικονομία, πλήττει επίσης και την οικονομία του εγκλήματος. Για παράδειγμα, και οι δουλειές των εμπόρων ναρκωτικών δεν πάνε καλά. Συνεπώς, για τους φτωχότερους από αυτούς η βία και η λεηλασία αποτελούν πηγή εισοδήματος (σ.σ. Σημειώνουμε ότι στην Μεγάλη Βρεταννία, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γυαρντ, υπάρχουν 72.000 dealers ναρκωτικών, πολλοί από τους οποίους σήμερα έχουν αναδουλειές. Συνεπώς…)
Η κοινωνική δικτύωση ποιον ρόλο παίζει στα φαινόμενα βίας;
Πολύ σημαντικό. Και είναι επείγον για τις αστυνομικές αρχές να προσαρμοστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στο νέο αυτό περιβάλλον. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίπλα στην εγκληματικότητα υπάρχει και η τρομοκρατία… Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί πανευρωπαϊκή συνεργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου