Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ντομίνγκο Καβάγιο: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη

Εντυπωσιακές δηλώσεις, στο 5ο CEO Summit της ΕΕΔΕ, του πρώην υπουργού Οικονομικών και Εξωτερικών της Αργεντινής, αλλά και κορυφαίων ευρωπαϊκών και επιχειρηματικών παραγόντων.


«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, κάνοντας όμως σοβαρές προσπάθειες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της και περιορισμού των δημοσίων δαπανών της». Αυτό υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο, ο κ. Ντομίνγκο Καβάγιο (Domingo Cavallo), πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Αργεντινής. Αναφερόμενος επίσης στη φιλολογία που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να μιμηθεί την Αργεντινή του 2001, η οποία απέρριψε τη δολλαριοποίηση του νομίσματός της και να βγει από την ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι για την Ελλάδα, η παραγωγική της βάση δεν της επιτρέπει κάτι τέτοιο. Και τούτο διότι η ελληνική οικονομία σε αντίθεση με την αντίστοιχη της Αργεντινής, είναι περισσότερο καταναλωτική και λιγότερο παραγωγική.

Από την πλευρά του, κηρύσσοντας τις εργασίες του 5ου CEO Summit, που οργάνωσε ο Τομέας Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ το ΙΟΒΕ και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας, ο υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην ανάγκη ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κράτους και στην απαραίτητη, για τον εξορθολογισμό της οικονομίας, δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας την αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών εκεί που το κράτος συναντά την οικονομία. Κάνοντας επίσης λόγο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στις γραφειοκρατικές λειτουργίες και στη δικαιοσύνη. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αποδέσμευση 14 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να είναι δύστροποι και να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, ενώ χρειάζονται κοινωνικές και πολιτικές συμφωνίες για αλλαγές στους μηχανισμούς προώθησης των χρημάτων αυτών. Δεν έχουμε χρόνο, κατέληξε ο κ. Λοβέρδος, πρέπει να τρέξουμε και τα κόμματα είναι ανάγκη να προσαρμοστούν στις διαθέσεις του ελληνικού λαού, που στο μεγαλύτερο ποσοστό του αντιλαμβάνεται την αλήθεια και συναινεί στις αναγκαίες προσαρμογές και όχι το αντίθετο.

«Η εθνική αξιοπρέπεια, για την οποία όλοι μιλάνε δυστυχώς ετεροχρονισμένα, απαιτεί να κάνεις όλα εκείνα που χρειάζονται, για να μη φέρεις την χώρα σου και τον λαό σου από λάθος επιλογές σε δύσκολη θέση. Η εθνική αξιοπρέπεια σήμερα, απαιτεί συμμετοχή όλων στην λύση του προβλήματος, αναβάθμιση και επαναπροσδιορισμό της εικόνας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας, και συνεχή προσπάθεια βελτίωσης όλων μας στους άξονες της αυτοκριτικής, του αυτοσεβασμού, της αυτογνωσίας, της ομαδικότητας, σε ένα εντελώς ξεκάθαρο νέο πλαίσιο αρχών και αξιών. Το όραμα μιας Νέας Ελλάδας, που θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει και στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, για να προσθέσει ότι στη σημερινή φάση της οικονομικής της κατάστασης η χώρα πρέπει να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ο πρώτος μας πολύ μεγάλος στόχος σαν χώρα ώστε και να υπάρξει συμβολή στην αύξηση των εσόδων μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας και να μειωθεί η ανεργία, που έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην μείωση των εσόδων του κράτους όσο και στην αύξηση των δαπανών, ενώ οδηγεί σε περαιτέρω στασιμότητα την οικονομία μας», είπε ο κ. Κων. Λαμπρινόπουλος.

Την αναγκαιότητα της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, υπογράμμισε και ο Γερμανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, που τόνισε επίσης την ανάγκη η Ελλάδα να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, απελευθερώνοντας την ελληνική οικονομία από αγκυλώσεις και συμπεριφορές που είναι και οι βασικοί παράγοντες της σημερινής κρίσης δημοσίου χρέους.

Για τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μίλησε ο κ. Μάικλ Καναζάβα (Michael Kanazawa), διευθύνων σύμβουλος της Dissero Partners και ειδικός σε θέματα στρατηγικής και διαδικασιών διαμόρφωσης πελατειακής εμπειρίας. Ο κ. Καναζάβα παρουσίασε τις εμπειρίες και πρακτικές επιτυχημένων επιχειρησιακών αλλαγών και μετασχηματισμού και τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που παίζει η ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εντυπωσιακή υπήρξε στο CEO Summit και η ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μίμη Ανδρουλάκη, που και αυτός έδωσε έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να αλλάξει πλέον και η έννοια της πολιτικής.

Στο σχέδιο «Εύρηκα» αναφέρθηκε ο εμπνευστής του, Δρ. Μάρκους Κράλ (Markus Krall), senior partner της Roland Berger, εταιρεία που παρέχει συμβουλές. Κατά τον κ. Μ. Κράλ είναι σκόπιμη η ίδρυση στην Ελλάδα μιας εταιρείας στα χέρια της οποίας θα περιέλθουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους και η οποία θα πωληθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο για περίπου 125 δισ. ευρώ. Η βασική ιδέα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της, μειώνοντάς το σχεδόν στο μισό από 145% σε 88% του ΑΕΠ. Η εταιρεία αυτή θα διαχειρίζεται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αναδομώντας και ιδιωτικοποιώντας τα, επιστρέφοντας τυχόν πλεονάσματα στο ελληνικό κράτος μέχρι το 2025. Όπως είπε ο κ. Κράλ αυτό είναι ένα αναπτυξιακό τέχνασμα που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, καθώς βγάζει από την εξίσωση την οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί πηγή διαφθοράς.

Εξάλλου, στην καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρθηκε και ο κ. Ντομίνγκο Καβάγιο, λέγοντας ότι είναι μια βασική πηγή δημιουργίας ελλειμμάτων και δημοσιονομικής ανισορροπίας.

Ο κ. Ντέιβιντ Ράιτ (David Wright), μέλος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) παρουσίασε την αποστολή της Ομάδας, τονίζοντας τις δύο βασικές της αρμοδιότητες: Την παροχή κάθε τεχνικής βοήθειας που χρειάζεται η Ελλάδα για την εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής στα ζητούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ταχύτερη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για την επένδυση σε έργα που θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Είπε, ακόμα o κ. Ράιτ, ότι η Ομάδα Δράσης έχει αναγνωρίσει μερικές βασικές περιοχές έργου όπως: Η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού συστήματος, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η βελτιστοποίηση της χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων, η βελτίωση των οικονομικών της δημόσιας υγείας, η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, ο περιορισμός της διαφθοράς, η βελτίωση της ηθικής συμπεριφοράς και το κτίσιμο εμπιστοσύνης.

Η Ομάδα Δράσης είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, επιθεωρεί προσεκτικά την οικονομική κατάσταση και προτείνει νέα οικονομικά εργαλεία για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις. O κ. Ράιτ συμπλήρωσε, πως είναι σημαντικό να υπάρχει μια θετική και πρακτική προσέγγιση που θα στοχεύει σε γρήγορες επιτυχίες οι οποίες θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά αλλαγών. Τέλος, ευχαρίστησε την ΕΕΔΕ για τις προσπάθειές της να συμβουλεύσει και να προσδιορίσει τις βασικές περιοχές στις οποίες είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του 5ου CEO Summit, ο κ. Δημήτρης Α. Μαύρος, πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, τόνισε ότι για πρώτη φορά πρέπει να μάθουμε να λέμε αλήθειες, επενδύοντας στη γνώση και κάνοντας σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, με προτεραιότητα την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

«Ο μεγαλύτερος όμως εχθρός της Χώρας σήμερα είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο θα γίνουν τα «λίγα αλλά ποιοτικά» και τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά αν δεν βγούμε όλοι από τη σπηλιά της καχυποψίας μας και δεν εκθέσουμε τις προσωπικές ή επιχειρηματικές μας οντότητες στο ρίσκο της αλληλό - εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των stakeholders. Η επιτάχυνση που προκαλεί η εμπιστοσύνη είναι αναμφισβήτητη. Είμαστε καταδικασμένοι λοιπόν ή να απολαύσουμε το «μέρισμα της εμπιστοσύνης» ή να καταβάλουμε τον αντίστοιχο “φόρο”. Όλες οι δυνάμεις ηγεσίας του τόπου, οφείλουν να σχεδιάσουν, να στηρίξουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές που στοχεύουν επιτέλους σε λίγα και σωστά μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης. Σήμερα είμαστε εδώ για να εντοπίσουμε δομικά υλικά για το κτίσιμο τέτοιων στρατηγικών. Προσοχή όμως, γιατί έχουμε δει κουλτούρες να καταβροχθίζουν για πρωινό μεγάλες στρατηγικές. Και η ελληνική κουλτούρα δεν είναι από τις εύκολες» κατέληξε ο κ. Μαύρος.

Ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κων. Λαμπρινόπουλος, τόνισε πως είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας εμφανίζεται στο CEO Summit ενωμένος, όπως πρέπει να είναι, σε οτιδήποτε αφορά το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας. Στο συνέδριο μίλησαν ακόμα οι κ.κ. Δημήτρης Αβραάμ, αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος Dixon South – East Europe ABEE, Σταύρος Παρασκευαΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Ελλάς, και Γιώργος Πίττας, Διευθύνων Σύμβουλος Α. Πίττας ΑΕΒΕ Αττική Μελισσοκομική Εταιρία, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: