Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μήπως ο πόλεμος στο Ιράν έχει ήδη ξεκινήσει;

Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον τρεις Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα τεχνολογικά συστήματα του Ιράν επλήγησαν από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών με την κωδική ονομασία Stuxnet. Η επίθεση αυτή προκάλεσε χάος και μεγάλες καθυστερήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


του Δημήτρη Θωμά

Δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων, επιθέσεις ακριβείας στον κυβερνοχώρο και μυστηριώδεις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών, που εξόντωσαν τον εμπνευστή του ιρανικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων, συνθέτουν ένα ομιχλώδες σκηνικό το οποίο κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι κάτι πολύ μεγάλο βρίσκεται σε εξέλιξη εντός και πέριξ του Ιράν. Η έκρηξη στην Μπιντ Γκανέχ ήταν τόσο ισχυρή που σκότωσε 17 Φρουρούς της Επανάστασης και θρυμμάτισε τζάμια πολλά μίλια μακριά στην Τεχεράνη.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ατύχημα, όπως όσοι παρακολουθούν ενδελεχώς τα γεγονότα και τις εξελίξεις δεν πείθονται. Τα σενάρια που κυκλοφορούν, για ένα μελλοντικό, απεγνωσμένο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν από το Ισραήλ, είναι πολλά. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει στόχο την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια μυστική εκστρατεία για να διαταράξει την πορεία του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον τρεις Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα τεχνολογικά συστήματα του Ιράν επλήγησαν από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών με την κωδική ονομασία Stuxnet. Η επίθεση αυτή προκάλεσε χάος και μεγάλες καθυστερήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. H διεθνείς επιθεώρηση Terrorism Monitor, κάνει λόγο για “κρατική τρομοκρατία” που έχει εξαπολυθεί μεθοδικά εναντίον του Ιράν. Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το Ισραήλ για τις δολοφονίες, ενώ πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός Stuxnet προέρχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ανησυχούν σφόδρα για τις εξελίξεις, ενώ ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ζητώντας από την Ουάσινγκτων “να κόψει το κεφάλι του φιδιού που μεγαλώνει”. Επίσης άλλες χώρες όπως η Ιορδανία το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν ανησυχούν ότι το Ιράν υποκινεί εξεγέρσεις των Σιιτών στο έδαφος τους.

Επιστήμονες που συμμετείχαν σε διεθνές φόρουμ για το Ιράν στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Λονδίνο(IISS) και μίλησαν στο BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει αν δεν έχει ήδη αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να το αποτρέψει ακόμη και αν προχωρήσει σε βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ειδικά η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι κανενός είδους διεθνείς κυρώσεις δεν μπορούν να αποτρέψουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Το σίγουρο είναι ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν με ότι αυτός συνεπάγεται, θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο, αλλά και θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες κυρίως λόγω του πετρελαίου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση κυρίως την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: