Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΩΝ ΕΦΡΑΙΜ


«Πρόσεχε παιδί μου, να διαφυλάξης καλώς την έντιμον πενίαν ημών»
Ο πατέρας του Αλ. Παπαδιαμάντη, παπα-Αδαμάντιος

Η υπόθεση Εφραίμ, που αφέθηκε να «σιτέψει», έπληξε βαρύτατα το κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και περισσότερο ακόμη την μοναστική πολιτεία με όσα αυτή σήμαινε για το λαό. Και είναι άξιο απορίας πώς αφέθηκε ο ηγούμενος της Μονής επί τόσο χρόνο ανεμπόδιστος να προβαίνει στις χρηματιστηριακές πράξεις του χωρίς ούτε οι μοναχοί της Μονής, ούτε η επιστασία του Αγίου Όρους, ούτε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλ’ ούτε και το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, στη δύναμη του οποίου ανήκει, να θεωρήσουν ότι είχαν καθήκον να επέμβουν για να ανακόψουν τις δραστηριότητες του ηγούμενου της Μονής.


Και ας μην πει κανείς ότι δεν τις γνώριζαν, διότι και μόνο τα συνεχή ταξίδια του Εφραίμ και οι διαπραγματεύσεις του με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κρατικούς υπαλλήλους, τοπογράφους και … υπουργούς(!), δηλαδή πυρετώδεις απασχολήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τα ιερά του καθήκοντα, θα έπρεπε να τους υποψιάσει ότι ο Άγιος πατήρ με κάτι …εξωμοναχικό ασχολείτο.
Αλλά και όταν αποκαλύφθηκαν οι δραστηριότητές του, αφέθηκε να συνεχίζει το …θεάρεστο έργο του. Η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξις των Αγιορειτών Μοναχών, που συνήλθε για να εξετάσει την υπόθεση του Εφραίμ, δεν τόλμησε να καταδικάσει ευθέως τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου. Στην ανακοίνωσή της περιοριζόταν να σημειώσει «την αδιαφανή σύμπραξη με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών».

Η Ιερή Κοινότητα τηρούσε τις αποστάσεις της από το Εφραίμ. Και τον άφηνε να συνεχίζει –μολονότι τώρα απογυμνωμένος από την πρότερη ισχύ του– τα θεάρεστα έργα του, περιφέροντας τις επτά «θαυματουργές» εικόνες της Παναγίας και την Αγία Ζώνη της στους υψηλούς επισκέπτες της Μονής του που εξακολουθούν να τον περιβάλλουν με τον σεβασμό τους.
Ο Κύπριος ιερομόναχος που απέβλεπε στο να καταστήσει το «Περιβόλι της Παναγίας» Κέντρο της Ορθοδοξίας, που από την ισόβια ακτημοσύνη που υποσχέθηκε κατά την κουρά του φιλοδόξησε να γίνει μεγαλοτσιφλικάς, τώρα οδεύει προς της φυλακής τα σίδερα…

Μιχάλης Κύρκος
εκδότης του περιοδικού «Ηλιαία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: