Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ο «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ» ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Την ώρα που το εμπόριο και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν όσο γίνεται το κεφάλι έξω από το νερό, ο «προοδευτικός» λαϊκισμός επιβραβεύει την ασυδοσία βίαιων ομάδων και άλλων συμμοριών

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μία από τις κύριες αιτίες που η χώρα έφθασε στην οικονομική της κατάρρευση είναι ο «προοδευτικός» λαϊκισμός. Από τους κόλπους του ξεπήδησαν και εξετράφησαν συντεχνίες και κομματικοί στρατοί που, μέσα σε τριάντα χρόνια, καταβρόχθισαν 360 δισεκατ. ευρώ δάνεια, 300 δισεκατ. ευρώ κοινοτικές επιδοτήσεις και 30 δισεκατ. ευρώ άτοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια επιδοτούνται πολιτικά και τα διάφορα κοινωνικά απόβλητα τα οποία καταστρέφουν και δολοφονούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, υπό την πλήρη ανοχή μιας δήθεν συντεταγμένης πολιτείας. Όσο για το οικονομικό και κοινωνικό κόστος αυτής της πολιτικής είναι τεράστιο –και αυτό το γνωρίζουν καλά οι κάπου 15.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν στο κέντρο και οι εργαζόμενοι σε αυτές που έχασαν την δουλειά τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστος Παπουτσής, μετά τα έκτροπα της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να συλλάβουν αυτούς που κατέστρεφαν την δημόσια περιουσία μπροστά στα μάτια τους, απάντησε: «Προτίμησα να σπάσουν μερικά μάρμαρα, παρά να σπάσουν κεφάλια»!

Πραγματικά παραμένει κανείς άφωνος με την συλλογιστική του ατόμου που είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη της ασφάλειας των πολιτών. Το «δόγμα Παπουτσή», σύμφωνα με το οποίο κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να καταστρέφει όποτε θέλει δημόσια –και, κατ’ επέκταση, ατομική– ιδιοκτησία, συνιστά βαθειά μαχαιριά στην καρδιά της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της χώρας. Όπως έχουν δείξει χιλιάδες μελέτες, η σημαντικότερη παράμετρος για την λειτουργίας μιας κοινωνίας και οικονομίας είναι η ύπαρξη θεσμών. Ιδιαίτερα για την λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, ο σημαντικότερος θεσμός είναι αυτός της ιδιοκτησίας. Χωρίς ένα σαφώς καθορισμένο και εγγυημένο πλαίσιο ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν κίνητρα ούτε για επενδύσεις ούτε για καινοτομίες.

Σημειώνουμε επίσης ότι προσφάτως ο υπουργός, όταν για τον ίδιο λόγο εδέχθη την κριτική του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, τον ειρωνεύτηκε και με γελοίο τρόπο απέδωσε τα λεγόμενά του στην ηλικία του. Η προκλητική αυτή στάση του αρμόδιου για την δημόσια ασφάλεια υπουργού δείχνει έναν απύθμενο κυνισμό απέναντι σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες υλικές και ψυχολογικές ζημιές από τον πολιτικό υπόκοσμο.

Κατά τα λοιπά, όπως έγραψε και ο συνάδελφος Τάκης Μίχας σε σχετικό άρθρο του, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ της ΕΕ των 27 (τελευταία είναι η Βουλγαρία) και στην τελευταία θέση στην ευρωζώνη όσον αφορά στην προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Το «δόγμα Παπουτσή» έρχεται να διαιωνίσει την αξιοθρήνητη αυτή κατάσταση. Η απουσία προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων την οποία επαγγέλλεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν αποθαρρύνει απλώς νέους επενδυτές από το να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Καταστρέφει και τα τελευταία ψήγματα οικονομικής ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

Το κέντρο της πρωτεύουσας έχει πάψει να υπάρχει ως ζων οικονομικός οργανισμός, λόγω, μεταξύ άλλων, των βιαιοτήτων, της καταστροφής και της εν γένει ανομίας, την οποία συντηρούν συστηματικά διάφορες ομάδες. Η δημιουργία ενός κλίματος ανομίας και ανασφάλειας οδηγεί, με την σειρά του, στην σταδιακή απομάκρυνση των πολιτών από το κέντρο της Αθήνας, το οποίο πλέον μεταβάλλεται σταδιακά σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί η παραβατική συμπεριφορά και η εγκληματικότητα.

Το δίλημμα δεν είναι η επιλογή μεταξύ του «σπάω κεφάλια» και «σπάω μάρμαρα», όπως τόσο επιπόλαιο το θέτει ο κ.Παπουτσής. Το πραγματικό δίλημμα είναι κατά πόσον προστατεύεις τους θεσμούς εκείνους που η αργόσυρτη πορεία της ιστορίας έχει αναδείξει ως τα κλειδιά για την λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ουσία εφαρμόζει και επεκτείνει το «δόγμα Παυλόπουλου» στην διάρκεια των βιαιοτήτων και καταστροφών που ακολούθησαν τον θάνατο του άτυχου Αλ.Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: