Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΥΤΩΡΙΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (START UPS) ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


του Π. Γρουμπου

Με ιδιαίτερη έμφαση και επανειλημμένα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, στην προχθεσινή ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην ανάγκη της χώρας να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί τις τελευταίες δεκαετίες και να επενδύσει στο τρίπτυχο: Παιδεία + Έρευνα –Καινοτομία + Επιχειρηματικότητα (το οποίο είναι γνωστό και ως Τρίγωνο της Γνώσης). Για το λόγο αυτό πρόσθεσε ότι θα επικοινωνεί και θα συνομιλεί συνεχώς με τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους νέους, καθώς και τους θεσμικούς φορείς που τους εκπροσωπούν προκειμένου να αποενοχοποιηθεί η έννοια της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε νέους επιχειρηματίες με εξωστρεφή και καινοτόμα δραστηριότητα δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα με την αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της. Η εταιρεία INDIFEX στην οποία αναφέρθηκε, με ιδρυτή τoν κ. Δημήτρη Γλέζο, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών το 2009. Είναι ιδιαίτερη τιμή για την INDIFEX αυτή η αναφορά του Πρωθυπουργού και παράλληλα τιμά το Πανεπιστήμιο Πατρών και την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Ο κ. Δ. Γλέζος σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην ίδρυση της εταιρίας INDIFEX συνεργάσθηκε με νέους μηχανικούς που είχαν εμπειρίες, γνώσεις και ταλέντο. Δούλεψαν όλοι σκληρά για να δημιουργήσουν μία τόσο επιτυχημένη νέα επιχείρηση και μάλιστα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Σήμερα, η εταιρία στεγάζεται σε δικά της γραφεία στην Πάτρα, καθόσον στο ΕΠΠ δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μία on-line πλατφόρμα για τη διαχείριση πολυγλωσσικού περιεχομένου πάνω στην οποία συνεργάζονται χιλιάδες μεταφραστές από όλο τον κόσμο για να μεταγλωττίζουν προγράμματα υπολογιστών.

Οι ιδρυτές της εταιρίας πιστεύουν ότι η Πάτρα αποτελεί ιδανική τοποθεσία για την ίδρυση και λειτουργία μίας επιχείρησης έντασης γνώσης, δεδομένου ότι παρέχει όλα τα πλεονεκτήματα της Αθήνας, εφόσον αυτή προσφέρει ερευνητικό δυναμικό ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τέτοιων επιχειρήσεων και θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κόμβο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. «Επίσης, βρίσκω ότι η Πάτρα είναι μια πανέμορφη πόλη. Έχει πολλά από τα πλεονεκτήματα της Αθήνας, και δεν έχει κάποια από τα μειονεκτήματα της. Το γεγονός ότι οι πελάτες μας είναι κυρίως από το εξωτερικό μας επιτρέπει να εγκατασταθούμε σε όποια πόλη θέλουμε, εφόσον αυτή έχει καλούς μηχανικούς για να συνεργαστούμε», όπως τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο ιδρυτής της INDIFEX, κ. Δ. Γλέζος.

Προσωπικά, εκφράζω την ικανοποίησή μου και των ανθρώπων που εργάζονται στο ΕΠΠ γιατί, μέσα από τη λειτουργία και τις συνθήκες που προσφέρει το ΕΠΠ και οι γειτονικοί οργανισμοί δημιουργίας γνώσης, μπορούν να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν νέες, καινοτόμες, τεχνολογικά ανεπτυγμένες και με υψηλή προστιθέμενη αξία για την περιοχή και τη χώρα επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονται κυρίως στο πλούσιο και αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρω ότι στο ΕΠΠ έχουν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται πολλές εταιρίες με αξιόλογη πρόοδο και διεθνείς επιτυχίες: Antcor, Advent Technologies, Helbio, Eldrug, Analogies, Nanoradio Hellas, Think- Silicon, Diaplous, Irida Labs, Velti, Bytemobile, Brite Solar, Digital Sky για περισσότερες πληροφορίες: http://www.psp.org.gr/Hosted-Enterprises/). Το ΕΠΠ θα συνεχίσει την προσπάθειά του να αναδειχθεί σε ένα προμαχώνα ανάπτυξης προβάλλοντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Το Τρίγωνο της Γνώσης Παιδεία + Έρευνα –Καινοτομία + Επιχειρηματικότητα

Όπως δείχνει το παράδειγμα της επιχείρησης INDIFEX, και κάθε νέας start-up εταιρίας, βασικό στοιχείο της επιτυχίας τους είναι η έξυπνη χρήση του Τριγώνου της Γνώσης. Πρώτο βασικό κριτήριο η απόκτηση και αφομοίωση βασικών επιστημονικών γνώσεων. Μετά ακολουθεί η συστηματική αξιοποίηση αυτών των γνώσεων μέσω ερευνητικών και καινοτόμων προσεγγίσεων. Αυτό το δεύτερο σκέλος ίσως είναι και το σημαντικότερο. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η καρδιά κάθε επιτυχημένης νέας επιχείρησης. Εάν όμως η Έρευνα και Καινοτομία δεν κάνει το άλμα και στο τρίτο σκέλος του Τριγώνου της Γνώσης, αυτό της Επιχειρηματικότητας, τότε κάθε όραμα και κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρηματικής επιτυχίας θα πέσει στο κενό. Χωρίς τη σωστή προσέγγιση του τρίτου σκέλους του Τριγώνου της Γνώσης, την Επιχειρηματικότητα, καμία νέα start-up επιχείρηση δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας. Χιλιάδες νέες ιδέες και πρωτοποριακές πατέντες έχουν δει το φως της επιστημονικής κοινότητας και όμως παραμένουν αναξιοποίητες (όχι μόνο στην Ελλάδα ααλά και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο). Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό; Και γίνεται επιτυχώς στο εξωτερικό; Και αν ναι, γιατί δε μπορούμε να το εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα; Κάτι που αν μπορούσαμε να το πετύχουμε είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθούσε να βγούμε από τη σημερινή οικονομική κρίση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ενώ όλοι μιλούν για την Καινοτομία ως κινητήριο μοχλό της Επιχειρηματικότητας, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δυνατότητες στήριξης νέων ιδεών. Οι λίγες επιτυχημένες προσπάθειες, όπως αυτή της INDIFEX, οφείλονται στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των νέων επιστημόνων (ιδρυτές και πρωτεργάτες της INDIFEX) που έχουν να υπερνικήσουν και υπερβούν διάφορα και δύσκολα εμπόδια. Ενώ πρέπει να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην περεταίρω ανάπτυξη και προώθηση των προηγμένων υπηρεσιών και προϊόντων τους, αναλίσκονται στο να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα της ελληνικής γραφειοκρατίας, την απουσία επενδυτικών κινήτρων, τη δυσπιστία της πελατείας προς το Ελληνικό δαιμόνιο της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Ειλικρινά πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πολύ σκληρά και μεθοδικά στο θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων στην Ελλάδα. Χρειάζεται να συνεργασθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Τριγώνου της Γνώσης, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ανάγκη η Πολιτική ηγεσία να αναγνωρίσει τη σημασία και τις δυνατότητες του Τριγώνου της Γνώσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη της χώρας μας. Χρειάζεται να αναλυθεί ξεχωριστά και ειδικότερα αυτό το θέμα.

Σε δύσκολους για τη χώρα μας καιρούς, οι Οργανισμοί Δημιουργίας Γνώσης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα ΑΤΕΙ) καλούνται να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία, καινοτομώντας και αξιοποιώντας στο έπακρο την επιστημονική γνώση. Από την άλλη πλευρά, οι Επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθούν άμεσα και ουσιαστικά από την καινούργια αυτή επιστημονική και τεχνολογική γνώση, που είναι διαθέσιμη στους Οργανισμούς Δημιουργίας Γνώσης ως προϊόντα της ερευνητικής τους προσπάθειας.

Είναι γενικά αποδεκτό το γεγονός ότι λίγες επιχειρήσεις είναι εκείνες που βρίσκονται στην πρωτοπορία της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, της διαδικασίας της «δημιουργικής καταστροφής», όπως έλεγε ο Schumpeter. Αυτές οι επιχειρήσεις, όμως, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της μεταστροφής της ελληνικής κοινωνίας στην κατεύθυνση ενός κλίματος ευνοϊκού για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ), επιχειρεί να φέρει κοντά τους δυο αυτούς πόλους δημιουργίας και ανάπτυξης και να στηρίξει την άμεση και αποδοτική αλληλεπίδρασή τους. Μέσα από τη λειτουργία και τις συνθήκες που προσφέρει το ΕΠΠ και οι γειτονικοί οργανισμοί δημιουργίας γνώσης, μπορούν να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν νέες, καινοτόμες, τεχνολογικά ανεπτυγμένες και με υψηλή προστιθέμενη αξία για την περιοχή και τη χώρα επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονται κυρίως στο πλούσιο και αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η οικονομική κρίση εκτός από προβλήματα κρύβει και ευκαιρίες, το ΕΠΠ βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση των ευκαιριών που προκύπτουν για τις εταιρίες που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του. Η υλοποίηση κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, εθνικών και ευρωπαϊκών, η εποικοδομητική σύνδεση των Οργανισμών Δημιουργίας Γνώσης (ΟΔΓ) και Ερευνητικών Ινστιτούτων με τις Επιχειρήσεις, η προσέλκυση και εγκατάσταση επιχειρήσεων, τμημάτων επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών σχημάτων και η δικτύωση με άλλες εταιρίες, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις δράσεις του ΕΠΠ προκειμένου να αναδειχθεί η Δυτική Ελλάδα σε ένα προμαχώνα ανάπτυξης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Φυτώριο νέων εταιριών σε Επενδυτικές Ζώνες Γνώσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Το ΕΠΠ έχει καταθέσει και στην προηγούμενη Κυβέρνηση και στη σημερινή την ιδέα της δημιουργίας μίας Επενδυτικής Ζώνης για τη Γνώση, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα ΖΕΦΥΡΟΣ. Η πρόταση διαφέρει κατά πολύ από την πρωτοβουλία που έχει αρχίσει στη Θεσσαλονίκη, με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Η πρόταση ΖΕΦΥΡΟΣ στηρίζεται σε πετυχημένες παρόμοιες ζώνες στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Η πρόταση ΖΕΦΥΡΟΣ προτείνει τη σωστή αξιοποίηση του Τριγώνου της Γνώσης και της μεθοδολογίας της τριπλής έλικας με την άμεση εμπλοκή του επιχειρηματικού και ιδιωτικού κεφαλαίου, από την αρχή, και περιορίζοντας δραστικά το ρόλο του κράτους σε συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο.
Σε μία τέτοια επενδυτική Ζώνη Καινοτομίας θα υπάρχουν οι ευκαιρίες όχι μόνο για την ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών να επενδύσουν και να ρισκάρουν σε προηγμένες ιδέες και τεχνολογίες αλλά θα έχουν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των πρώτων αναπτυξιακών τους προσπαθειών. Μία τέτοια Ζώνη Καινοτομίας πρέπει να έχει κριτήρια και μετρίσιμα αποτελέσματα που θα την καθιστούν βιώσιμη χωρίς να περιμένει τη χρηματοδότηση του Κράτους. Θα πρέπει όμως το Κράτος να παρέχει σε μία τέτοια Ζώνη τα φορολογικά κίνητρα για να εγκατασταθούν εκεί και να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους νέες και δυναμικές start-up επιχειρήσεις ενώ παράλληλα θα έχει ελκυστικούς όρους για να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το Ελληνικό Κράτος που συζητείται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: